Лятото е стресиращ период за всички собственици или отговорници на водни площи – особено, когато става въпрос за грижи и поддръжка на езерото. По-топлото време, носи със себе си водорасли, застояла вода, неприятни миризми… но много от собствениците ще чакат твърде дълго, за да подготвят езерото си за този натиск. В тази статия ще разгледаме предизвикателствата, пред които е изправено Вашето езеро, преди да е станало твърде късно.

 

 

Грижи и поддръжка на езерото през летните месеци

Защо не трябва да отлагате

Ако имате езеро, първите 2-3 седмици след рязкото лятно затопляне, са критични. Защо? Защото натрупването вече е започнало. През летните месеци отпадъци, млечни плевели, водорасли, нежелани растения и вещества от селскостопанската активност, ще наводнят Вашето езеро. Всичко това, както и все по-силната слънчева светлина ще застрашат баланса на екосистемата в езерото. Ключа към управлението на това е, да се помогне на екосистемата да разгражда хранителните вещества и органичната материя, предотвратявайки пренасищането. Но, за това малко по-късно. Първо, нека разгледаме пред какво са изправени езерата.

 
 

Летни заплахи за езерата

Поддържането на езерата през лятото, без изградена система, е предизвикателство. Редица сезонни фактори, уникални за летните месеци, оказват натиск върху екосистемата на езерото. Ето и някой от най-въздействащите:

Повече светлина

Силното слънце и по-дългите дни, нанасят тежък удар върху езерата през лятото. При плитките езера, светлината прониква от повърхността до дъното, загрявайки цялото водно количество. Повечето светлина и топлина създават среда за размножаване, където водорасли и водни плевели процъфтяват. Това позволява на водораслите и останалите водни растения да растат с максимална скорост, което може бързо да покрие езерото в слой от зелен филм. По-високата температура на водата, също така, затруднява поддържането на високи нива на кислород, необходим за поддържане на бактериите, които помагат на езерото да функционира.

 
 
Претоварване с хранителни вещества

През лятото, обилни валежи наводняват селскостопански площи, внасяйки излишни торове и отпадъци във водните площи. Основната задача на торовете, е да накарат нещата да растат – това не спира във водата. Привнасянето на торове чрез оттичане в езерата, може да създаде огромен цъфтеж на водорасли и други нежелани растения.Освен това, високите температури ускоряват метаболизма и жизнения цикъл на растителния и животинския живот. Това означава, че в езерото се натрупва огромно количество листа, разлагащи се растения – както водни, така и наземни – и рибни отпадъци. Ако това не бъде преодоляно, отпадъците и органичната материя ще се натрупват до опасни нива. Това прави езерото по-малко способно да поддържа воден живот. Освен това нарушава и естетическата стойност на езерото. За да се преборим с претоварването с хранителни вещества, трябва да има нещо, което да ги консумира. За щастие, аеробните бактерии процъфтяват в тази среда и са в състояние да разграждат излишните хранителни вещества. Въпреки това, за да консумират органична материя с висока скорост, бактериите се нуждаят от повече кислород. Следователно, ключът към защитата на езерото през лятото е да се повишат нивата на кислород.

 
 
 
Водолюбиви птици

Водолюбивите птици, като гъски и патици, могат да добавят усещането за живот и енергия на езерото. Но те също така могат да причинят хаос в екосистемата на езерото. Увеличеното присъствие на тези птици през топлите месеци, когато броят им на декар водна площ надхвърля възможностите на езерото, ще доведе до повишена консумация. Това означава, че те поглъщат огромни части от тревата и растенията, които заобикалят езерото - неща, които иначе биха абсорбирали оттока на използваните торове. Това ще позволи по-голяма част от оттичащата се вода да се влее в езерото, което влошава проблема. Водолюбивите птици, също така създават големи количества отпадъци, което увеличава растежа на водорасли и плевели. В допълнение, техния начин на хранене, прави водата в езерото мътна. Мътната вода не позволява проникването на слънчева светлина. За начало, най-очевидния метод за намаляване на щетите от тези птици, е да се отървете от тях. Това може да се случи чрез добавяне на възпиращи средства като примамки за хищници и устройства за създаване на шум, както и да се уверите, че никой не ги храни. Въпреки това, управлението от въздействието на водолюбивите птици е подобно на претоварването с хранителни вещества – необходими са много кислород и бактерии, за да се разгради натрупания от тяхното присъствие материал.

 
 
 Стратификация на водата

Следващата опасност за езерата през летните месеци е стратификацията. Тя се получава когато водата се раздели на слоеве, поради промени в нейната температура. По-топлите и богати на кислород слоеве се събират към повърхността, докато долните слоеве остават с по-малко кислород и по-студени. Тези слоеве се формират, когато има слабо или никакво естествено движение на водата. Това е особено вероятно да се случи при по-дълбоки езера, със зони където слънчевата светлина изобщо не достига. Въпреки че този процес може да се случи през всеки сезон, той е особено опасен през летните месеци. Проливни дъждове и летни бури могат да предизвикат бързо движение на водните слоеве, което внезапно да наруши стратификацията, създавайки еднаква температура на цялото водно количество. Тази внезапна промяна причинява масово измиране на риба, където цели популации могат да измрат в следствие на една буря. Стратификацията също така затруднява работата на аеробните бактерии да разгражда богатия на хранителни вещества материал. Това е така, понеже бактериите живеят на дъното на езерото, което съдържа малко кислород, когато езерото е стратифицирано. Най-добрия начин за справяне със стратификацията е разбиване на слоевете.

 
 
 
Изчакване

Какво ще се случи, ако изчакате да разрешите тези проблеми?

Ако продължите да чакате, натрупването на хранителни вещества ще се увеличава с всяка изминала седмица. Органична материя, животински отпадъци, мъртви растения, оттичане на торове – водораслите ще се увеличат до огромни количества и ще стават все по-неуправляеми с всяка изминала седмица. В крайна сметка, езерото ще се напълни с нежелани растения, умираща риба, размножаващи се комари и водорасли, които се разпространяват и растат като вирус. Още по лошо е, че ниските нива на кислород по дъното на езерото, ще направят бактериите неспособни да се борят. Ако е налице достатъчно натрупване, вече е твърде късно за спасите езерото си ( и неговите обитатели). Количеството отпадъци и материя, които бактериите трябва да разградят, ще станат толкова големи, че ще бъдат невъзможно да им се осигури достатъчно кислород, за да си свършат работата. Какво следва след това? Бавна и мъчителна смърт на езерото и животинския свят в него.

 
 
 
Заключение

И така, имате 2 – 3 седмици, за да сте сигурни, че летния апокалипсис няма да унищожи езерото Ви. Какво трябва да направите?

За да подготвите Вашето езеро за лятото и да предотвратите бедствие, трябва да направите две неща: (1) да увеличите нивата на кислород във водата и (2) да създадете движение на водните слоеве. Как да постигнете това? Нещо повече – как да го направите естествено, без химикали? Някои от начините за увеличаване на нивото на кислород са чрез добавяне на растения, добавяне на устройства, които движат водата чрез симулиране на вятър, образувайки вълни, и чрез добавяне на пречистени кислородни разтвори. Въпреки това, добавянето на растения и изкуствено движение на водата, често не са достатъчни за големите езера или тези с по-голяма поддръжка. А използването на пречистени кислородни разтвори за коригиране на ниските нива на кислород може лесно да доведе до пренасищане, което е лошо, тъй като излишъкът от кислород е токсичен за животинските обитатели на езерото. Някои практики като свързване на езерото с близки потоци и други водоизточници, могат да генерират естествено движение на водните слоеве, което да се бори със стратификацията. Но движението на водата не винаги е постоянно, тъй като промяната в метеорологичните условия изменя нивата на потоците. Най-доброто решение е цялостното. Аераторите за вода предоставят естествен метод за почистване на вашето езеро, без да навредите на рибите и водните обитатели. Аераторите са най-доброто решение за поддръжка на езерото през лятото, защото те правят и двете неща, които трябва да правите: да повишите нивото на кислород във водата и да създадете движение на водните маси.


 

 

Преди
След инсталиране на аераторите
 

 


 

В една система, аераторите са в състояние да осигурят достатъчно количество кислород на аеробните бактерии, за да разградят излишъка от хранителни вещества в екосистемата и да разрушат водната стратификация. Отгоре на това – добавят естетическа стойност.

Трябва да почистите езерото си летния сезон навреме? Можем да Ви помогнем. Свържете се с нас за да обсъдим възможните решения за Вашето езеро.

 

ГРИЖИ И ПОДДРЪЖКА НА ЕЗЕРОТО ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ

28.01.2022

 

Лятото е стресиращ период за всички собственици или отговорници на водни площи – особено, когато става въпрос за грижи и поддръжка на езерото. По-топлото време, носи със себе си водорасли, застояла вода, неприятни миризми… но много от собствениците ще чакат твърде дълго, за да подготвят езерото си за този натиск. В тази статия ще разгледаме предизвикателствата, пред които е изправено Вашето езеро, преди да е станало твърде късно.

 

 

Грижи и поддръжка на езерото през летните месеци

Защо не трябва да отлагате

Ако имате езеро, първите 2-3 седмици след рязкото лятно затопляне, са критични. Защо? Защото натрупването вече е започнало. През летните месеци отпадъци, млечни плевели, водорасли, нежелани растения и вещества от селскостопанската активност, ще наводнят Вашето езеро. Всичко това, както и все по-силната слънчева светлина ще застрашат баланса на екосистемата в езерото. Ключа към управлението на това е, да се помогне на екосистемата да разгражда хранителните вещества и органичната материя, предотвратявайки пренасищането. Но, за това малко по-късно. Първо, нека разгледаме пред какво са изправени езерата.

 
 

Летни заплахи за езерата

Поддържането на езерата през лятото, без изградена система, е предизвикателство. Редица сезонни фактори, уникални за летните месеци, оказват натиск върху екосистемата на езерото. Ето и някой от най-въздействащите:

Повече светлина

Силното слънце и по-дългите дни, нанасят тежък удар върху езерата през лятото. При плитките езера, светлината прониква от повърхността до дъното, загрявайки цялото водно количество. Повечето светлина и топлина създават среда за размножаване, където водорасли и водни плевели процъфтяват. Това позволява на водораслите и останалите водни растения да растат с максимална скорост, което може бързо да покрие езерото в слой от зелен филм. По-високата температура на водата, също така, затруднява поддържането на високи нива на кислород, необходим за поддържане на бактериите, които помагат на езерото да функционира.

 
 
Претоварване с хранителни вещества

През лятото, обилни валежи наводняват селскостопански площи, внасяйки излишни торове и отпадъци във водните площи. Основната задача на торовете, е да накарат нещата да растат – това не спира във водата. Привнасянето на торове чрез оттичане в езерата, може да създаде огромен цъфтеж на водорасли и други нежелани растения.Освен това, високите температури ускоряват метаболизма и жизнения цикъл на растителния и животинския живот. Това означава, че в езерото се натрупва огромно количество листа, разлагащи се растения – както водни, така и наземни – и рибни отпадъци. Ако това не бъде преодоляно, отпадъците и органичната материя ще се натрупват до опасни нива. Това прави езерото по-малко способно да поддържа воден живот. Освен това нарушава и естетическата стойност на езерото. За да се преборим с претоварването с хранителни вещества, трябва да има нещо, което да ги консумира. За щастие, аеробните бактерии процъфтяват в тази среда и са в състояние да разграждат излишните хранителни вещества. Въпреки това, за да консумират органична материя с висока скорост, бактериите се нуждаят от повече кислород. Следователно, ключът към защитата на езерото през лятото е да се повишат нивата на кислород.

 
 
 
Водолюбиви птици

Водолюбивите птици, като гъски и патици, могат да добавят усещането за живот и енергия на езерото. Но те също така могат да причинят хаос в екосистемата на езерото. Увеличеното присъствие на тези птици през топлите месеци, когато броят им на декар водна площ надхвърля възможностите на езерото, ще доведе до повишена консумация. Това означава, че те поглъщат огромни части от тревата и растенията, които заобикалят езерото - неща, които иначе биха абсорбирали оттока на използваните торове. Това ще позволи по-голяма част от оттичащата се вода да се влее в езерото, което влошава проблема. Водолюбивите птици, също така създават големи количества отпадъци, което увеличава растежа на водорасли и плевели. В допълнение, техния начин на хранене, прави водата в езерото мътна. Мътната вода не позволява проникването на слънчева светлина. За начало, най-очевидния метод за намаляване на щетите от тези птици, е да се отървете от тях. Това може да се случи чрез добавяне на възпиращи средства като примамки за хищници и устройства за създаване на шум, както и да се уверите, че никой не ги храни. Въпреки това, управлението от въздействието на водолюбивите птици е подобно на претоварването с хранителни вещества – необходими са много кислород и бактерии, за да се разгради натрупания от тяхното присъствие материал.

 
 
 Стратификация на водата

Следващата опасност за езерата през летните месеци е стратификацията. Тя се получава когато водата се раздели на слоеве, поради промени в нейната температура. По-топлите и богати на кислород слоеве се събират към повърхността, докато долните слоеве остават с по-малко кислород и по-студени. Тези слоеве се формират, когато има слабо или никакво естествено движение на водата. Това е особено вероятно да се случи при по-дълбоки езера, със зони където слънчевата светлина изобщо не достига. Въпреки че този процес може да се случи през всеки сезон, той е особено опасен през летните месеци. Проливни дъждове и летни бури могат да предизвикат бързо движение на водните слоеве, което внезапно да наруши стратификацията, създавайки еднаква температура на цялото водно количество. Тази внезапна промяна причинява масово измиране на риба, където цели популации могат да измрат в следствие на една буря. Стратификацията също така затруднява работата на аеробните бактерии да разгражда богатия на хранителни вещества материал. Това е така, понеже бактериите живеят на дъното на езерото, което съдържа малко кислород, когато езерото е стратифицирано. Най-добрия начин за справяне със стратификацията е разбиване на слоевете.

 
 
 
Изчакване

Какво ще се случи, ако изчакате да разрешите тези проблеми?

Ако продължите да чакате, натрупването на хранителни вещества ще се увеличава с всяка изминала седмица. Органична материя, животински отпадъци, мъртви растения, оттичане на торове – водораслите ще се увеличат до огромни количества и ще стават все по-неуправляеми с всяка изминала седмица. В крайна сметка, езерото ще се напълни с нежелани растения, умираща риба, размножаващи се комари и водорасли, които се разпространяват и растат като вирус. Още по лошо е, че ниските нива на кислород по дъното на езерото, ще направят бактериите неспособни да се борят. Ако е налице достатъчно натрупване, вече е твърде късно за спасите езерото си ( и неговите обитатели). Количеството отпадъци и материя, които бактериите трябва да разградят, ще станат толкова големи, че ще бъдат невъзможно да им се осигури достатъчно кислород, за да си свършат работата. Какво следва след това? Бавна и мъчителна смърт на езерото и животинския свят в него.

 
 
 
Заключение

И така, имате 2 – 3 седмици, за да сте сигурни, че летния апокалипсис няма да унищожи езерото Ви. Какво трябва да направите?

За да подготвите Вашето езеро за лятото и да предотвратите бедствие, трябва да направите две неща: (1) да увеличите нивата на кислород във водата и (2) да създадете движение на водните слоеве. Как да постигнете това? Нещо повече – как да го направите естествено, без химикали? Някои от начините за увеличаване на нивото на кислород са чрез добавяне на растения, добавяне на устройства, които движат водата чрез симулиране на вятър, образувайки вълни, и чрез добавяне на пречистени кислородни разтвори. Въпреки това, добавянето на растения и изкуствено движение на водата, често не са достатъчни за големите езера или тези с по-голяма поддръжка. А използването на пречистени кислородни разтвори за коригиране на ниските нива на кислород може лесно да доведе до пренасищане, което е лошо, тъй като излишъкът от кислород е токсичен за животинските обитатели на езерото. Някои практики като свързване на езерото с близки потоци и други водоизточници, могат да генерират естествено движение на водните слоеве, което да се бори със стратификацията. Но движението на водата не винаги е постоянно, тъй като промяната в метеорологичните условия изменя нивата на потоците. Най-доброто решение е цялостното. Аераторите за вода предоставят естествен метод за почистване на вашето езеро, без да навредите на рибите и водните обитатели. Аераторите са най-доброто решение за поддръжка на езерото през лятото, защото те правят и двете неща, които трябва да правите: да повишите нивото на кислород във водата и да създадете движение на водните маси.


 

 

Преди
След инсталиране на аераторите
 

 


 

В една система, аераторите са в състояние да осигурят достатъчно количество кислород на аеробните бактерии, за да разградят излишъка от хранителни вещества в екосистемата и да разрушат водната стратификация. Отгоре на това – добавят естетическа стойност.

Трябва да почистите езерото си летния сезон навреме? Можем да Ви помогнем. Свържете се с нас за да обсъдим възможните решения за Вашето езеро.

 

пълен текст ›

 Пълна гама роторни дюзи R-VAN са проектирани да осигуряват най-ефективно поливно покритие. 

R-VAN роторните дюзи спестяват повече вода, по-лесни за използване и са с ценово предимство.

R-VAN роторните дюзи се използват по-бързо и лесно благодарение на ръчно регулируемият сектор и радиус.

R-VAN роторните дюзи изискват малки складови наличности, за да постигнат покритие от 45 ° до 360 °.

ПРЕДИМСТВО В РОТОРНИТЕ ДЮЗИ R-VAN

16.07.2019

 Пълна гама роторни дюзи R-VAN са проектирани да осигуряват най-ефективно поливно покритие. 

R-VAN роторните дюзи спестяват повече вода, по-лесни за използване и са с ценово предимство.

R-VAN роторните дюзи се използват по-бързо и лесно благодарение на ръчно регулируемият сектор и радиус.

R-VAN роторните дюзи изискват малки складови наличности, за да постигнат покритие от 45 ° до 360 °.

пълен текст ›

Аква Инженеринг Груп ООД, като представител и оторизиран сервиз на Rain Bird за България проведе обучение на поддържащия персонал на голф игрище "Пирин голф и кънтри клуб" за работа с декодерна централна система за управление Stratus ІІ и метеорологична станция. Целта на обучението беше усъвършенстване на уменията и повишаване на квалификацията на персонала за ефективно поливане на игрището.

Обучението беше структурирано с теоретична и практическа насоченост. Проиграха се различни способи на програмиране и мониторинг на поливането, както и способи за бърза диагностика на проблеми в системата. 

ПРОВЕДЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА РАБОТА С ЦЕНТРАЛНА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ГОЛФ ИГРИЩЕ

17.05.2019

Аква Инженеринг Груп ООД, като представител и оторизиран сервиз на Rain Bird за България проведе обучение на поддържащия персонал на голф игрище "Пирин голф и кънтри клуб" за работа с декодерна централна система за управление Stratus ІІ и метеорологична станция. Целта на обучението беше усъвършенстване на уменията и повишаване на квалификацията на персонала за ефективно поливане на игрището.

Обучението беше структурирано с теоретична и практическа насоченост. Проиграха се различни способи на програмиране и мониторинг на поливането, както и способи за бърза диагностика на проблеми в системата. 

пълен текст ›
Програматор серия ESP-Me

Управление през интернет чрез Wi-Fi

4-22 станции с екстеншън модули SM3 и SM6, 4 програми, 6 стартови времена

Усъвършенствани функции за инсталаторите

Програматор TBOS-BT-9V

Надежден: IP68 и 70% по-продължителна работа в тежки условия

Дълготраен: До 2 години живот на батерията

Гъвкав: 1-6 станции на разположение, инсталира се в или извън шахтата за достъп

Програматор ESP-RZXe с фиксирани станции

Управление през интернет чрез Wi-Fi

Станции (4, 6 и 8)

Независимо управление по станции

Вътрешен и външен монтаж

ПРОГРАМАТОРИ ЗА ПОЛИВНИ СИСТЕМИ УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ Wi-Fi И BLUETHOOT

14.02.2019
Програматор серия ESP-Me

Управление през интернет чрез Wi-Fi

4-22 станции с екстеншън модули SM3 и SM6, 4 програми, 6 стартови времена

Усъвършенствани функции за инсталаторите

Програматор TBOS-BT-9V

Надежден: IP68 и 70% по-продължителна работа в тежки условия

Дълготраен: До 2 години живот на батерията

Гъвкав: 1-6 станции на разположение, инсталира се в или извън шахтата за достъп

Програматор ESP-RZXe с фиксирани станции

Управление през интернет чрез Wi-Fi

Станции (4, 6 и 8)

Независимо управление по станции

Вътрешен и външен монтаж

пълен текст ›

Подземното капково XFS с технология Copper Shield ™ предпазва капкоотделителите срещу проникване на корени, без да изисква специални процедури за одобрение, за разлика от някои производители, които използват разяждащи химикали или третирани филтри за защита на източника срещу проникването на корени. Разнообразието на капкоотделителите (дебит, разстояние и дължина на ролките) осигуряват гъвкавост при проектирането на системите за подземно приложение при тревни площи, храсти или лехи. Дизайн с компенсиращи налягането капкоотделители осигурява постоянен дебит по цялата дължина на линията, осигурява изравняване наналягането за повишена наддеждност при налягане от 0,58 до 4,14 bars.

ДОБРИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА

ПОДЗЕМНО ИНСТАЛИРАНЕ

ПРЕДИМСТВА НА ПОДЗЕМНОТО

КАПКОВО НАПОЯВАНЕ

 • Криви и ръбове
 • Тесни тревни площи
 • Големи тревни площи
 • Зони с храсти и почвопокривни растения
 • В близост до сгради
 • В непосредствена близост до паркинги
 • Малки, затворени пространства
 • Спортни терени

 • Повишена ефективност
 • Намалено използване на вода
 • Премахва изпръскването извън зоните на поливане
 • Устойчиво на вандализъм - няма видими части
 • Отглеждане на здрави растения
 • Повишена еднаквост на напояването
 • Не уврежда огради или дървета
 • По-малко изтичане на вода в дренажи и канализация
 • Ниска поддържка
 • Увеличава времето за ползване на тревата в двора или спортния терен
 • Решава проблемите възникващи от вятър
 • Ниски загуби от изпарение

 

 

ПОДЗЕМНО КАПКОВО НАПОЯВАНЕ

24.08.2016

Подземното капково XFS с технология Copper Shield ™ предпазва капкоотделителите срещу проникване на корени, без да изисква специални процедури за одобрение, за разлика от някои производители, които използват разяждащи химикали или третирани филтри за защита на източника срещу проникването на корени. Разнообразието на капкоотделителите (дебит, разстояние и дължина на ролките) осигуряват гъвкавост при проектирането на системите за подземно приложение при тревни площи, храсти или лехи. Дизайн с компенсиращи налягането капкоотделители осигурява постоянен дебит по цялата дължина на линията, осигурява изравняване наналягането за повишена наддеждност при налягане от 0,58 до 4,14 bars.

ДОБРИ ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА

ПОДЗЕМНО ИНСТАЛИРАНЕ

ПРЕДИМСТВА НА ПОДЗЕМНОТО

КАПКОВО НАПОЯВАНЕ

 • Криви и ръбове
 • Тесни тревни площи
 • Големи тревни площи
 • Зони с храсти и почвопокривни растения
 • В близост до сгради
 • В непосредствена близост до паркинги
 • Малки, затворени пространства
 • Спортни терени

 • Повишена ефективност
 • Намалено използване на вода
 • Премахва изпръскването извън зоните на поливане
 • Устойчиво на вандализъм - няма видими части
 • Отглеждане на здрави растения
 • Повишена еднаквост на напояването
 • Не уврежда огради или дървета
 • По-малко изтичане на вода в дренажи и канализация
 • Ниска поддържка
 • Увеличава времето за ползване на тревата в двора или спортния терен
 • Решава проблемите възникващи от вятър
 • Ниски загуби от изпарение

 

 

пълен текст ›

Осигуряване на повърхносттна влажност (намокряне) на изкуствената настилка, което предпазва от статичното напрежение, редуцира температурата и неприятната миризма, прави настилката по-еластична, и не на последно място предпазва състезателите от контузии. Намокрянето се осъществява 15 минути преди игра.

ПОЛИВНИ СИСТЕМИ ЗА ФУТБОЛНИ ИГРИЩА НА ИЗКУСТВЕНА ТРЕВА

17.05.2016

Осигуряване на повърхносттна влажност (намокряне) на изкуствената настилка, което предпазва от статичното напрежение, редуцира температурата и неприятната миризма, прави настилката по-еластична, и не на последно място предпазва състезателите от контузии. Намокрянето се осъществява 15 минути преди игра.

пълен текст ›

В райони с очаквани дълготрайно ниски температури в каквито попада България е препоръчително да се извърши превантивно консервиране "ЗАЗИМЯВАНЕ" на поливната системата през зимните месеци, за да се избегне увреждане по компонентите на системата. Специално внимание следва да се обърне на отстраняването на водата от тръби, електромагнитни клапани и разпръсквачи, преди да настъпи замръзване. Това може да бъде осъществено, чрез използване на три техники; Методът на ръчно източване на системата, посредством дренажен кран; автоматично източване на системата, посредством дренажен клапан,или най- надежния метод - продухване на системата със сгъстен въздух, посредством подходящ компресор.

 

ЗАЗИМЯВАНЕ НА ПОЛИВНИ СИСТЕМИ

17.05.2016

В райони с очаквани дълготрайно ниски температури в каквито попада България е препоръчително да се извърши превантивно консервиране "ЗАЗИМЯВАНЕ" на поливната системата през зимните месеци, за да се избегне увреждане по компонентите на системата. Специално внимание следва да се обърне на отстраняването на водата от тръби, електромагнитни клапани и разпръсквачи, преди да настъпи замръзване. Това може да бъде осъществено, чрез използване на три техники; Методът на ръчно източване на системата, посредством дренажен кран; автоматично източване на системата, посредством дренажен клапан,или най- надежния метод - продухване на системата със сгъстен въздух, посредством подходящ компресор.

 

пълен текст ›